Galéria

Beszámoló a HANG-FÉNY ÉRVÉNYESÜLÉS? – Közép-Dunántúl (Tata) Regionális bemutatóról (2020.10.05.)

A hang- fény- és látványtechnikusok munkaerőpiacát kutató felmérés eddigi eredményeiről számolt be a Szent György Nonprofit Kft. és a Hangszeresek Országos Szövetsége, a Winwinwin Kutató és Tanácsadó Kft., valamint a Magyar Professzionális Rendezvénytechnikai Társaság (MPRT) a tatai Peron Tehetségközpontban 2020. október 5-én, az Közép Dunántúl régió tájékoztató rendezvényén. 

Az eseményen készült képgaléria:


Beszámoló a HANG-FÉNY ÉRVÉNYESÜLÉS? – Dál-Alföld (Szeged) Regionális bemutatóról (2020.09.28.)

A hang- fény- és látványtechnikusok munkaerőpiacát kutató felmérés eddigi eredményeiről számolt be a Szent György Nonprofit Kft. és a Hangszeresek Országos Szövetsége, a Winwinwin Kutató és Tanácsadó Kft., valamint a Magyar Professzionális Rendezvénytechnikai Társaság (MPRT) a szegedi IH Rendezvényközpontban 2020. szeptember 28-án, az Dél-Alföld régió tájékoztató rendezvényén. 

Az eseményen készült képgaléria:


Beszámoló a HANG-FÉNY ÉRVÉNYESÜLÉS? – Észak-Magyarország (Miskolc) Regionális bemutatóról (2020.09.21.)

A hang- fény- és látványtechnikusok munkaerőpiacát kutató felmérés eddigi eredményeiről számolt be a Szent György Nonprofit Kft. és a Hangszeresek Országos Szövetsége, a Winwinwin Kutató és Tanácsadó Kft., valamint a Magyar Professzionális Rendezvénytechnikai Társaság (MPRT) a miskolci Helynekemben 2020. szeptember 21-én, az Észak-Magyarország régió tájékoztató rendezvényén. 

Az eseményen készült képgaléria:


Beszámoló a HANG-FÉNY ÉRVÉNYESÜLÉS? – Nyugat-Dunántúl (2. rész - Szombathely) Regionális bemutatóról (2020.09.14.)

A hang- fény- és látványtechnikusok munkaerőpiacát kutató felmérés eddigi eredményeiről számolt be a Szent György Nonprofit Kft. és a Hangszeresek Országos Szövetsége, a Winwinwin Kutató és Tanácsadó Kft., valamint a Magyar Professzionális Rendezvénytechnikai Társaság (MPRT) a szombathelyi Szimfónia Kávéházban 2020. szeptember 14-én, a Nyugat-Dunántúli régió második tájékoztató rendezvényén. 

Az eseményen készült képgaléria:


Beszámoló a HANG-FÉNY ÉRVÉNYESÜLÉS? – Dél-Dunántúl Regionális bemutatóról (2020.09.11. Pécs)

A hang- fény- és látványtechnikusok munkaerőpiacát kutató felmérés eddigi eredményeiről számolt be a Szent György Nonprofit Kft. és a Hangszeresek Országos Szövetsége, a Winwinwin Kutató és Tanácsadó Kft., valamint a Magyar Professzionális Rendezvénytechnikai Társaság (MPRT) a Pécsi Est Caféban 2020. szeptember 11-én, a Nyugat-Dunántúli régió első tájékoztató rendezvényén. 

Az eseményen készült képgaléria:


Beszámoló a HANG-FÉNY ÉRVÉNYESÜLÉS? – Nyugat-Dunántúl (1. rész - Győr) Regionális bemutatóról (2020.09.07.)

A hang- fény- és látványtechnikusok munkaerőpiacát kutató felmérés eddigi eredményeiről számolt be a Szent György Nonprofit Kft. és a Hangszeresek Országos Szövetsége, a Winwinwin Kutató és Tanácsadó Kft., valamint a Magyar Professzionális Rendezvénytechnikai Társaság (MPRT) a győri Rómer Házban 2020. szeptember 7-én, a Nyugat-Dunántúli régió első tájékoztató rendezvényén. 

A győri rendezvény a Nyugat-Dunántúli régió első állomása volt, hiszen a következő héten Szombathelyen is megrendezésre kerül egy ugyanilyen mini konferencia. A Rómer Házban húsz szakmabeli jelenlétében Andrásik Remo a Hangszeresek Országos Szövetségének főtitkára nyitotta meg az előadást. Beszédében hangsúlyozta a kutatás és a pályázat egyéb elemeinek jövőbe mutató felhasználási lehetőségeit és külön kiemelte, hogy ez a projekt olyan együttműködést teremthet meg a szakmai ágazatok művelői között, amelyre eddig nem volt még példa a hang- fény- és látványtechnikusok világában. 

Balogh Ildikó, a Szent György Nonprofit Kft. ügyvezetője bemutatta a pályázati projekt leglényegesebb alkotóelemeit és külön felhívta az egybegyűltek figyelmét arra, hogy ebben a szakmai ágazatban korábban egyáltalán nem íródtak ki olyan pályázatok, amelyeken a hang- fény- és látványtechnikusok indulhattak volna el. Ezért különösen fontos, hogy ennek a kutatásnak a végén olyan átfogó képet alkothassunk az ágazat jelenlegi helyzetéről, melynek nyomán célzott pályázati kiírások születhetnek majd. 

Hermann János a Szent György Média és Informatikai Szakgimnázium szakmai tanára a projekt másik fő elemét mutatta be, amely a szektorban dolgozó hangtechnikusok szakképzettségének javítását szolgáló hangtechnikus és hangosító szakképesítés e-learning tananyag fejlesztése. 

A kutatást végző Winwinwin Kutató és Tanácsadó Kft. munkatársa Bodor-Eranus Eliza beszámolt a kutatás jelenlegi állásáról és egy átfogó gyorsjelentés formájában, megismerkedhettek a jelenlévők az 50 szakmai mélyinterjú és a jelenleg is zajló kontrollcsoportos interjúk egyes eredményeivel. Jelezte, hogy az internetes kérdőív még szeptember 15-ig elérhető és arra kérte a jelenlévőket, hogy töltsék ki a kérdőívet, ami a https://hanosz.hu/hang-feny-ervenyesules/kerdoiv/ linken található. 

A mini konferencia ezt követően Pálfi József a Magyar Professzionális Rendezvénytechnikai Társaság (MPRT) elnöke vezetésével kötetlen szakmai kerekasztal beszélgetéssel folytatódott és ért véget. 

Az eseményen készült képgaléria:


Beszámoló a HANG-FÉNY ÉRVÉNYESÜLÉS? – ÉSZAK-ALFÖLD Regionális bemutatóról (2020.07.20.)

Nagyszabású kutatás indult a zeneipari háttérmunkások helyzetéről

A hang-, a fény- és a látványtechnikusok munkaerőpiacának itthoni helyzetét méri fel egy komplex kutatás keretében a Szent György Nonprofit Kft. és a Hangszeresek Országos Szövetsége. Többek között annak kívánnak utánajárni, hogy a szektor foglalkoztatása hogyan zajlik, kik, milyen körülmények között, mekkora bérezéssel dolgoznak.

A kutatás elindulásáról a két szervezet a szolnoki Gitármánia és Zenei Továbbképző Táborban számolt be egy konferencián mintegy 70 szakmabeli jelenlétében. Balogh Ildikó, a Szent György Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy egy 2018-ban megírt, és 2019 legvégén megnyert GINOP-os pályázat által nyílt lehetőség a kutatásra. Augusztus végéig többek között annak kívánnak utánajárni, hogy a szektor foglalkoztatása hogyan zajlik, kik, milyen körülmények között, mekkora bérezéssel dolgoznak. Andrásik Remo, a Hangszeresek Szövetségének főtitkára arról nyilatkozott, hogy a kutatás nem a vírus okozta problémákat kívánja feltárni, mivel a projekt már a COVID előtt elindult, hanem egy általános képet szeretne mutatni, és hosszútávon, akár 15 évre megoldani a technikusok helyzetét.

A projekt további eleme a szektorban dolgozó hangtechnikusok szakképzettségének javítása, a Hangosító szakképesítés e-learning fejlesztése.  A konferencián a Szent György Nonprofit Kft. által működtetett Szent György Média és Informatikai Szakgimnázium szakmai vezető tanára, Hermann János is felszólalt. Elhangzott, hogy jelenleg az intézményben zajlik a munkaerőpiacon talán a legelismertebb hazai hangtechnnikai képzés. Hermann János szerint a szakemberek jelentős része dolgozik végzettség nélkül. Bár a „papír” nem is szükséges jelenleg, ahhoz, hogy valaki hang-, fény- és látványtechnikai munkát végezzen, szolgáltatást nyújtson, de előbb vagy utóbb az lesz. Emiatt kidolgoztak egy - az online és az élő gyakorlati képzést ötvöző - oktatási programot, hogy bárki képezhesse magát akár munka mellett is, majd vizsgát tehessen.

A kutatást végző Winwinwin Kutató és Tanácsadó Kft. ügyvezetője, Altschach László arról számolt be, hogy közel félszáz szakmabélivel készített mélyinterjú, tervezetten legalább 300 kitöltött kérdőívből, valamint fókuszcsoportos beszélgetések sorozatából fog összeállni a szakma megismerését megalapozó információ. Az interjúzást már elkezdték, és 70 százalékos feldolgozottságnál járnak. A cégvezető arra kérte a szakma művelőit, hogy a lehető legnagyobb számban töltsék ki a kérdőívet, ami a https://hanosz.hu/hang-feny-ervenyesules/kerdoiv/ linken található.

A gyűlésen szót kért a Magyar Professzionális Rendezvénytechnikai Társaság (MPRT) elnöke. Pálfi József elmondta, hogy a szervezetük is épp egy kutatást végez. Arra kíváncsiak, hogy a COVID mennyiben nehezítette meg illetve lehetetlenítette el a szakmabeliek mindennapjait. A szervezet vezetője felajánlotta, hogy átadják a 600 fő válaszából született kutatási eredményt a Winwinwin Kutató és Tanácsadó Kft-nek. A felek egyetértettek abban, hogy a két felmérésből még tisztább képet kapnak majd a 10 ezer munkavállaló helyzetéről. Balogh Ildikó elmondta, hogy a kutatás a tervek szerint augusztus 31-én zárul. 

Az eseményen készült képgaléria: