Hanosz - Hangszeresek Országos Szövetsége

ÖRÖM A ZENE Tehetségkutató és gondozó program

2016. október 25. 09:15

A sorozat bemutatkozási lehetőséget biztosít a Kárpát-medencében működő, feltörekvő zenekarok számára tehetségük, befektetett munkájuk összemérésével, és azok korrekt szakmai értékelésével valós távlatokat mutat zenei pályájuk folytatásához.

Segítséget nyújt saját értékeik, pozíciójuk helyes felismeréséhez, önértékelésük pontos meghatározásához. Felismeri, díjazza, támogatja, gondozza a legérettebb produkciókat. Ismereteket, kapcsolatokat, segítséget és támogatást kínál a szakmai közegbe való beilleszkedésükhöz. Fentiek összegezése révén egyedülállóan eredményes pályakezdési lehetőséget biztosít minden résztvevőnek. Útmutató, példa- és értékteremtő, valamint megóvó a könnyűzenei közízlés formálásában.

Történetünk:
2009-2011. Hangfoglaló Hétfő
Edukációs ének-zenei versenysorozat

Az Ausztráliából származó kezdeményezés célja, hogy egy időben, egyszerre adják elő minél többen egyazon dalt. Magyarországon három alkalommal, 2009 és 2011 között került megrendezésre.

Az indulóknak  első évben a Zene nélkül mit érek én, majd a Neked írom a dalt, végül pedig az Ezt egy életen át kell játszani című dalokat kellett előadniuk május elején, egy hétfői napon, az előadást kamerával rögzíteni, majd feltenni a netre.

A felvételekre a netezők szavazhattak, az első öt helyezettből a zsűri (többek közt Hajós András, Presser Gábor, Czutor Zoltán, Hevesi Tamás) választotta ki a legjobbat. Az első helyezett 1 millió forint értékben kapott hangszert, hangtechnikai berendezést a HANOSZ-tól.

A versenyeken évente félszáz énekkar, többtucat együttes, hozzávetőlegesen 10.000 fiatal indult. Magyarország bármely általános és középiskolája, annak énekkarai, zenekarai, osztályai, vagy az iskola, iskolák osztályaiból alakított csoportok nevezhettek. A produkciókban közreműködhettek tanárok, szülök, az iskola azóta hírnévre szert tett egykori diákjai. A közreműködés lehetséges volt a dal előadásban csakúgy, mint az elő- és az utómunkákban, annak a fontos szempontnak a betartásával, hogy a közreműködő felnőttek minden esetben csak segítői lehettek egy adott produkciónak, s nem lehettek ők maguk a produkció.

A három év alatt 550.000 néző tekintette meg az internetre feltöltött videókat.


2012-2014. HANGFOGLALÓ Magyarország.
Zenei, szerzői és hangszeres tehetségkutató sorozat

2012-ben A Hangszeresek Országos Szövetsége, az Artisjus - Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus, továbbá 16 regionális és országos, valamint 4 határon túli magyar nyelvterületű könnyűzenei tehetségkutató összefogásának eredményeként, páratlan méretű és összetételű tehetségkutató-sorozatot hirdettünk Hangfoglaló Magyarország. Néven.

A tehetségkutató-sorozat alappillérei a gyakran két évtizedes múltra visszatekintő regionális, országos és határon túli tehetségkutató fesztiválok, versenyek, táborok voltak. Az ezeken felsorakozó tehetséges zenekaroknak, zeneszerzőknek, szövegíróknak és a zenekarok hangszeres zenészeinek, énekeseinek a Hangfoglaló Magyarország. új távlatokat, valós szakmai lehetőségeket és jelentős díjazást kínált.

A sorozat egyszerűsített tematikája három lépcsőben, amely az egész 2012 és 2014 között harmadszor kerül megrendezésre.

1. Az első lépcsőben a klasszikus tehetségkutatók versenyei zajlanak. (Az egyes versenyek győztesei jutnak be a második lépcsőbe.)

2. A második lépcsőben a 20 győztes összeméri magát a Hangfoglalás első napján megrendezésre kerülő végső döntőben, ahol kiválasztásra kerül a sorozat győztese.

Mindkét lépcsőnek külön-külön díjazása van!
1. A klasszikus tehetségkutatók saját eddig is odaítélt díjaikkal jutalmazzák az indulókat, valamint a győzteseiknek járó továbblépési lehetőséggel, és valamennyi jelentkezőjük számára alapból elérhető internetes versenyen való részvétel lehetőségével.

2. A végső döntő győztesének díja: 1.000.000Ft.- értékű hangszer és hangtechnikai eszközbeszerzés a HANOSZ tagságának képviseletében gyártott, vagy forgalmazott termékekből. Fellépési lehetőség az adott évi Hangfoglalás kiállítás valamelyik nagyszínpadán. A koncert élő, internetes videóközvetítése, valamint sokkamerás képi és soksávos hangfelvétel rögzítése, s az ebből készülő utólag vágott/kevert anyag elkészítése.

2013-ban Szatmári Juli nyerte az országos döntőt

A Music Media Magazin cikke: http://www.musicmedia.hu/20140918_szatmari_juli


2014-től ÖRÖM A ZENE
Zenei, szerzői és hangszeres tehetségkutató és gondozó sorozat

2014-től a Hangszeresek Országos Szövetsége (HANOSZ) újra fogalmazta az addig megtett utat és egyetlen társadalmi programmá szélesítette a korábbi kezdeményezéseit, melynek értelmében az ÖRÖM A ZENE története négy szál összefonódásának ésszerű egyesítéséről szólt:

1. A Gitármánia és Zenei Továbbképző Tábor, amely alapot teremtett az élményközpontú zeneoktatás megvalósításához.
2. a ZENÉLNI társadalmi kampány

3. a HANGFOGLALÓ HÉTFŐ, később HANGFOGLALÓ MAGYARORSZÁG, ma ÖRÖM A ZENE (Zenei, szerzői és hangszeres tehetségkutató és gondozó sorozat)
4. a ZENÉLNI DÍJ

így végső soron a HANOSZ alapvető - a hangszeres élő zene és zenélés népszerűsítésére és annak oktatására vonatkozó - célkitűzései egyesülnek ebben a programban.

2014-ben a Margaret Island nyerte az országos döntőt

A Music Media Magazin cikke: http://www.musicmedia.hu/cikk.php?id=526


2015-ben az Öröm a Zene Sorozatot jelentős veszteség érte. Elhunyt Újfalusi Gábor "örökös Zsűri elnökünk" szervezőnk, barátunk és az élő - hangszereken játszott - zene ügyének egyik legnagyobb felkarolója, a könnyűzenei tehetségkutatás és gondozás élharcosa.

A Music Media Magazin megemlékezése Gáborról: http://www.musicmedia.hu/20160107_ujfalusi_gabornak_koszonettel_

2015-ben a Junkie Jack Flash nyerte az országos döntőt

A Music Media Magazin cikke: http://www.musicmedia.hu/20160418_junkie_jack_flash_


A tehetséggondozó programot 2015-2016. évadában jelentősen támogatta a Cseh Tamás Program, amelynek hatására hazánk minden megyéjében megrendezésre kerül egy-egy önálló tehetségkutató fesztivál, melyek összessége – a BUDAPEST MUSIC EXPO-n rendezett döntővel kiegészítve teszi ki az ÖRÖM A ZENE tehetségkutató és gondozó rendszerét.

Ezzel egy időben a Cseh Tamás Program is hozzájárul a sorozat győztesének jutalmazásához, így a 2015-2016-os széria győztesének fődíja jelentősen növekszik. Vagyis a korábbi 1.000.000Ft.- értékű hangszer és hangtechnikai eszközbeszerzés a HANOSZ tagságának képviseletében gyártott, vagy forgalmazott termékekből díj bővül a Cseh Tamás Program által felajánlott 2.000.000Ft.- értékű támogatással, amelyet a győztes lemezanyag és videoklip készítésre fordíthat.

2016-ban a Koalabell nyerte az országos döntőt

A Music Media Magazin cikke: http://www.musicmedia.hu/20161010_veget_ert_tegnap_este_a_11_budapest_music_expo

Minden jog fenntartva. 2014 - HANOSZ